Огляд вперше виділеного 2019 року коронавірусу (2019 nCoV)

Last reviewed: 23 Jun 2024
Last updated: 06 Feb 2020
31 Jan 2020

ВОЗ оголошує міжнародну надзвичайну ситуацію у галузі громадської охорони здоров’я

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заявила, що поточний спалах коронавірусу (2019 nCoV) є надзвичайною ситуацією у галузі охорони здоров’я, яка має міжнародне значення. «Основною причиною для такої заяви стало не те, що відбувається в Китаї, а те, що відбувається в інших країнах», – заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус. «Найбільше ми боїмося потенційного поширення цього вірусу в країни зі слабшими системами охорони здоров’я, які погано підготовлені до боротьби з ним», – заявив він.

Очікують, що відбудеться подальше міжнародне поширення випадків, які можуть з’явитися у будь-якій країні. ВОЗ рекомендує всім країнам бути готовими до стримування, зокрема до активного спостереження, раннього виявлення, ізоляції, ведення випадків і відстеження контактів для запобігання подальшому поширенню.

Original source of update

This page compiles our content related to Огляд вперше виділеного 2019 року коронавірусу (2019 nCoV). For further information on diagnosis and treatment, follow the links below to our full BMJ Best Practice topics on the relevant conditions and symptoms.

Introduction

Що нового?

Епідеміологія

Етіологія

Діагноз

Лікування

Профілактика

Прогноз

Інші клінічні настанови

Ресурси

ConditionDescription

Близькосхідний респіраторний синдром (MERS)

Гостра вірусна інфекція дихальних шляхів, викликана новим бетакоронавірусом MERS-CoV, вперше виявленим у Саудівській Аравії 2012 року. Випадки були обмежені Аравійським півостровом та прилеглими країнами, а також мандрівниками з Близького Сходу і тими, хто контактував із ними.

Тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS)

Вірусна пневмонія, яка швидко прогресує до дихальної недостатності, викликана новим коронавірусом SARS-CoV. З 2004 року повідомлень про випадки не було.

Вірусна інфекція пташиного грипу А (H5N1)

Високопатогенний вірус пташиного грипу типу A (ВВПГ) H5N1, що походить від домашніх і диких птахів, може передаватися людям, а в окремих випадках вірус може передаватися від людини до людини.

Вірусна інфекція пташиного грипу А (H7N9)

Географічно зосереджена в Китаї та пов’язана з контактом із зараженою домашньою птицею. З 2013 по 2017 рік виникло п’ять щорічних епідемічних хвиль випадків у людей. Описані групи випадків обмеженої передачі від людини до людини, але немає жодних доказів постійної передачі.

Грип

Гостра інфекція дихальних шляхів зазвичай спричинена сезонним грипом A чи B. Вірус передається при вдиханні інфікованих виділень із дихальних шляхів, які були розпилені у повітрі внаслідок кашлю, чхання або розмови.

Негоспітальна пневмонія

Пневмонія, набута поза лікарнею чи медичним закладом. Клінічний діагноз ґрунтується на групі ознак і симптомів інфекції нижніх дихальних шляхів із наявністю лихоманки, кашлю, виділення мокротиння, болю в грудях, задишки та ознак інвазії альвеолярного простору.

Атипова пневмонія

Атипова бактеріальна пневмонія викликається атиповими мікроорганізмами, які не визначаються під час фарбування за Грамом, та яких неможливо культивувати з використанням стандартних методів.

Синдром гострого респіраторного розладу

Некардіогенний набряк легень і синдром дифузного запалення легень, що часто ускладнює тяжке захворювання. Можливе ускладнення нової коронавірусної інфекції.

сепсис

Загрозлива для життя органна дисфункція, спричинена неконтрольованою відповіддю ураженого організму на інфекцію. Можливе ускладнення нової коронавірусної інфекції.

Шок

Загрозливе для життя порушення адекватної доставки кисню до тканин, що може призвести до зниження їх перфузії, недостатньої сатурації крові киснем, або збільшена потреба тканин у кисні, що призводить до гіпооксигенації органів та їх дисфункції. Можливе ускладнення нової коронавірусної інфекції.

Contributors

Authors

Editorial Team

BMJ Publishing Group

Disclosures

This overview topic has been peer reviewed by Ioannis P. Kioumis, MD, PhD (Associate Professor in Pulmonary Medicine, Infectious Diseases, Thessaloniki, Greece); Chad J. Achenbach, MD, MPH (Assistant Professor of Medicine, Infectious Diseases, Chicago, IL); and Catia Cilloniz, MSc, PhD (Post-doctoral Research, Pneumology Department, Barcelona, Spain).

Use of this content is subject to our disclaimer